Viikot 12 ja 13.

Torreviejan alueella on kaksi suurta suolajärveä (Las Salinas de Torrevieja). Kävin tutustumassa toisen suolajärven, Laguna Salada de Torreviejan, suolantuotantoon opastetulla kierroksella. Suolantuotanto on yksi tärkeistä elinkeinoista alueella. Pestyä ja pakattua suolaa viedään mm. Suomeen tiesuolaksi. Tämä suolajärvi on väriltään huikean rosa. Erikoisen värinsä järvi saa vedessä elävästä levästä. Asuntoni parvekkeelta on näkymät sekä merelle, että tähän suolajärvelle. Seuraan siis näkymää suolajärvelle jokaisena päivänä, ja olen huomannut, että punaisen värin sävy ja tummuus vaihtelevat hyvin paljon riippuen auringon valon suunnasta. 

Olen opetellut ja osin jopa oppinut käyttämään espanjan kielen kahta futuuria ja taivuttamaan verbejä futuurissa. Espanjan opettajan avustuksella ymmärsin myös sen, missä tilanteissa kumpaakin futuuria käytetään. Tai näin minä ainakin nyt kuvittelen. Todennäköisesti tämän kanssa käy kuten monen muunkin kielioppiasian. Eli kun hihkun ymmärtäneeni kokonaisuuden, huomaankin hetken päästä, että niitä poikkeussääntöjä ja eroavaisuuksia onkin vielä olemassa pitkä lista ja nekin pitää vain opetella ulkoa. Olen pyrkinyt siirtämään oppimani asiat heti puhekieleen. Tosin joudun kanniskelemaan mukana espanjan muistivihkoa, jotta voin tarkastaa aina heti unohtuneen taivutusmuodon tai muun asian. Tällä tavalla olen pikkuhiljaa omaksunut montakin vaikeaa asiaa.  

Kielen ja puhetavan eroavaisuuksista tulee mieleen kassajonossa käyty keskustelu isän ja pikkupojan välillä. Olin siis jonottamassa kaupan kassalle. Pikkupoika ja isä tulivat taakseni jonoon ja pojalla ei tahtonut maltti riittää odottaa omaa vuoroaan. Suomessa keskustelu isän ja pojan välillä olisi todennäköisesti käyty jotenkin näin:" Odotetaan kuule tässä rauhassa omaa vuoroamme kun tuo täti on ennen meitä jonossa." Täällä kuulin isän opastavan poikaa, että otetaan rauhallisesti ja odotetaan omaa vuoroamme, la Señorita on ennen meitä jonossa. Jotenkin tuo kuulosti mukavammalta kuin se kotoisempi täti.




Työpäiviin on kuulunut hyvin monipuolisia työtehtäviä. Minulla on kahvilassa käytössäni kannettava tietokone ja työtehtäviini kuuluu myös hintatietojen päivittäminen kassaohjelmistoon. Hintatietoja päivittäessä täytyy tietää oikea arvonlisäveroprosentti. Espanjassa on käytössä Suomesta poikkeavat veroprosentit. Yleinen arvonlisäverokanta on 21% ja poikkeavat verokannat ovat 10 ja 4 %. Tuotetietoja ohjelmistoon syötettäessä  täytyy siis myös miettiä, onko kyseessä yrityksessä valmistettu leivonnainen, muualla tuotettu elintarvike tai käyttöhyödyke, tai esim. alkoholi. 

Espanjan kieliset ostolaskut ovat tulleet minulle hyvin tutuiksi tässä reilun parin kuukauden aikana. Nyt osaan jo poimia niistä oleelliset tiedot tarkastamista varten. Hoidan myös laskujen maksutapahtuman. Maksu hoidetaan maan yleisten tapojen mukaan käteisellä kassasta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että minun täytyy tehdä omaa kirjanpitoa kassasta ulos maksetusta käteisestä. Lasken kassan päivän päätteeksi ja täsmäytän tulot, menot ja lasketun käteisen. Ostotapahtumat ja niiden summan saan ulos suoraan kassajärjestelmästä. Kuulostaapa helpolta. Todellisuudessa olen soittanut aika monta puhelua esimiehelle ja kysynyt neuvoja. Etenkin alussa, kun en ymmärtänyt mitään kassajärjestelmästä enkä espanjankielisistä laskuista. 




Kevät etenee täälläkin vauhdilla. Lähes päivittäin tulee vastaan kukkivia puita tai pensaita, jollaisia en ole aiemmin nähnyt, ainakaan kukkivina.

Tänään kävin työpäivän jälkeen ennakkoäänestämässä eduskuntavaaleissa. Äänestyspaikka löytyi onneksi Torreviejan kaupungista pyöräilymatkan päästä. Äänestysprosessi oli sinänsä hyvin yksinkertainen täälläkin, vaikka minulla ei ollut edes mukana äänioikeusilmoitusta. Passin kanssa todennettiin henkilöllisyys oikeaksi ja äänestys sujui muutamassa minuutissa.
Eniten äänestysmatkalla mietitytti luonnon ihmeellisyys. Ajelin pyörällä vaaleanpunaisen suolajärven vierustaa. Järven värisävy oli tumman violetti. Jotenkin hyvin epätodellinen näky.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit